Så blir du av med finnar och pormaskar

Har det börjat poppa upp plitor i pannan? Hittar du svarta pormaskar kring näsvingarna? Under tonåren är det hormonfest i kroppen vilket också påverkar huden, men de ovälkomna gästerna kan också dyka upp senare i livet. En del får enstaka finnar medan andra har det tuffare. Det kan vara jobbigt även känslomässigt. Hormonerna går inte att göra mycket åt men några väl valda produkter och en enkel rutin hjälper dig att få huden i bättre balans.

Varför får man finnar?

Blemmor och pormaskar får du inte för att huden är smutsig. Det är överproduktion av talg som mixas med döda hudceller och fastnar i porerna. Lägg till lite bakterier och det blir även inflammerat. Första instinkten kan vara att tvätta bort problemet, man vill bli av med finnar snabbt. Se upp med det! Att använda stark rengöring eller andra uttorkande medel för att skrämma bort plitorna skickar fel signaler. Huden blir torr och tänker att den behöver producera mer smörjmedel. Det kan i sig skapa en ond cirkel.

Bästa sättet att få bort finnar

Så hur ska du göra? Använd mild rengöring. Är du inte van vid hudvård kan det vara bra att börja med ett ansiktsvatten, för att få in rutinen. Det sveps enkelt över ansiktet med en bomullsrondell och så är huden ren.  Har du börjat sminka dig? Då är rengöring ännu viktigare, sminket ska alltid tas av innan det är dags att krascha på kudden. Pröva t ex milt löddrande cleansing facial wash.

Minska porer i ansiktet

Efter rengöring är det alltid viktigt att behandla och återfukta. Det finns en mängd fina ingredienser som motverkar både finnar, fet hy och stora porer. En av de bästa är Niacinamid, en mångsysslare som ger allt från klarare hudton och mindre synliga porer till starkare hudbarriär. Treatment niacinamide formula är en behagligt lätt gelkräm som gör det enkelt att få in den här ingrediensen i rutinen. Den passar alla och går snabbt in i huden. I formulan finns även salicylsyra som går ner i huden, löser upp sebum, dämpar inflammationer och motverkar finnar.

Har du fet hy kan det räcka med treatment niacinamide formula som innehåller lite fukt. Har du torrare hy eller använder makeup? Då behöver du komplettera med en produkt som ger större dos fukt, som moisturising day cream som håller huden skönt återfuktad hela dagen.

Andra saker som är bra att tänka på:

Byt örngott ofta, gör rent sminkpenslar och makeupsvampar regelbundet, använd inte gammalt smink och boosta huden inifrån med frukt och grönt.

Ska man klämma finnar?

Du vet nog redan svaret men visst är det svårt att stå emot! Problemet är att du skadar huden och kan få ärr men också att det är lätt att sprida bakterierna så att det helt enkelt blir fler finnar.

Emmas tips!

”Jag sminkar över blemmor på morgonen så att jag inte pillar eller behöver se eländet under dagen. Gör det i dagsljus så det blir lite lagom täckt. Jag gillar en täckande cc-cream som IT-cosmetics Your skin but better CC+ eller Secret Camouflage-paletten från Laura Mercier du duttar över problemet och fixerar med lite lätt transparent puder.”

Obs! Har du stora problem med t ex inflammerade finnar och ömmande bölder? Då ska du kontakta en hudläkare.