Pigmentfläckar – hur förebygger man och hur får man bort dem?

Har du börjat få bruna fläckar på huden? Pigmentfläckar är något de flesta får, några mer andra mindre. Vi förklarar varför de uppstår och guidar till bästa tipsen för att få bort dem.

Vad är pigmentfläckar?

Kärt barn har många namn, så också pigmentfläckar. De kallas allt från hyperpigmentering till solfläckar, gravidmask, melasma och åldersfläckar. Det senare kommer av att pigmentfläckar ofta blir fler och mörkare med åren. Det kan finnas olika bakomliggande orsak men gemensamt är att de alltid består av kroppens eget pigment. Vanligast är att de dyker upp i ansiktet, på handryggen och i dekolletaget.

Varför får man pigmentfläckar?

Melanin är namnet på pigmentet som ger huden färg och fungerar som kroppens naturliga solskydd. Det tillverkas av melanocyter i överhuden och börjar sedan sin resa uppåt till hudytan. Fläckar blir det när kroppen producerar mer melanin än vad som behövs vilket leder till att pigmenten klumpar ihop sig. Överproduktion kan bero på allt från för mycket sol till en inflammation i huden, s k postinflammatorisk hyperpigmentering som t ex är vanligt i samband med acne. Du kan även få pigmentfläckar av hormoner, t ex under graviditet.

Kan jag få bort mina pigmentfläckar?

Vissa försvinner av sig själva men de flesta behöver man hjälpa på traven. Du blir dock inte av med en fläck på en vecka, det krävs lite tålamod. Med rätt produkter i din hudvårdsrutin är det ändå fullt möjligt att dämpa pigmenteringar, jämna ut hudtonen och göra den klarare och fräschare. Det fina är att redan en liten förbättring gör stor skillnad för helheten.

Förebygg pigmentfläckar!

Bästa försäkring mot pigmentfläckar är solskydd. Det är också viktigt om du fått bort fläckar. Huden har ett otroligt minne och pigmentfläckar kommer tillbaka blixtsnabbt om du slarvar i solen. På sommaren är det därför en god idé att kombinera solkräm med solhatt eller keps och undvika solen när den är som starkast. Behagligt och högt solskydd är hydrating sun protection som finns med Spf 30 och Spf 50. Båda ger en extra dos fukt och doftar ljuvligt.

Vad är bäst hudvårdsrutin mot pigmentfläckar?

En viktig nyckel är exfoliering. Med peeling får du bort döda hudceller och får fart på cellförnyelsen. Det snabbar på processen. Något annat alla borde ha i rutinen är C-vitamin och Niacinamid. De är bevisat effektiva när det gäller att dämpa pigmentfläckar och ge klarare hudton men har även andra fina egenskaper på t ex struktur och kollagenproduktion. C-vitamin finns i vitamin C 10 booster som gärna används på morgonen då den innehåller antioxidanter som boostar ditt solskydd. Niacinamid finns i treatment niacinamide formula. Den kan läggas till i vilken rutin som helst och användas morgon som kväll under ansiktskräm. Till dagen är det toppen med en ansiktskräm med solskydd. Hos oss får du Spf 15 i både ageless day cream, ultimate day cream och moisturising day cream.

Är pigmentfläckar farligt?

I de allra flesta fall är de helt ofarliga. Känner du dig orolig? Googla ABCDE-metoden, ett enkelt sätt att själv kolla sina fläckar. Skulle du vara tveksam över någon fläck – kontakta en hudläkare!