Känslig och irriterad hy? Här är våra bästa tips!

Har du kinder som kliar? Får du lätt röd hy i ansiktet? Känns huden som att den krympt? Då har du troligtvis en känslig hy. Det kan upplevas som att gå på ett minfält där allt från ”fel” ingredienser till varmt vatten direkt får den att reagera. Du är verkligen inte ensam. Fler och fler upplever att de har känslig hud idag. Men visste du att det inte är en hudtyp, utan ett hudtillstånd? Det är bra nyheter! Det betyder nämligen att det går att hjälpa huden att komma i balans igen.

Varför får man känslig hy?

Den bakomliggande orsaken till att du får känslig hy kan variera mellan allt från för starka rengöringsprodukter eller överanvändning av syror till långvarig stress. Den gemensamma faktorn är att hudens eget försvar av någon anledning säger stopp. Den klarar inte av sitt jobb. Skyddsbarriären har blivit försvagad vilket får huden att reagera kraftigare på kyla och värme, ej önskvärda ämnen kan ta sig in i huden och viktig fukt försvinner snabbare.

Vad du kan göra för att återställa huden?

Välj produkter med omsorg. Leta efter ingredienser som är lugnande och återfuktande genom hela rutinen. En fin och mild rengöring utan parfym är mjölkiga Eye Makeup Remover som är så mild att du kan använda den i hela ansiktet. Bra ansiktskräm för känslig hy är behagligt svalkande Sensitive Day Cream där naturliga oljor från bla Ängskrasse och Bomullsfrön lugnar och lindrar. Det är också smart att satsa på något som stärker barriär och kärl. Nya Calming Serum med Niacinamid och Allatoin gör precis så. Den här sköna välgöraren är bevisat effektiv på att minska hudrodnad och irritation samtidigt som den bättrar på fukthalten. Några droppar under din creme morgon och kväll gör verkligen skillnad.

Här är fler tips för dig med känslig hy:

  • Dra ner temperaturen på vattnet vid ansiktstvätt men också när du duschar.
  • Skydda alltid huden i solen och välj solskydd formulerad för känslig hy.
  • Ta det lugnt med peeling. Undvik starka syror och fysiska peelingar med korn. Mildare enzympeelingar kan fungera men testa gärna på en liten hudyta först.
  • Ställ undan parfymerade produkter, även de med naturliga ingredienser. De kan innehålla eteriska oljor som kan trigga stressad hy. Här hittar du alla Emma S. parfymfria produkter.
  • Ge dig tid för träning. Det minskar antalet stresshormoner i kroppen vilket i sin tur motverkar inflammationer.
  • Var uppmärksam på om det finns livsmedel du reagerar extra på men lägg gärna till mat med mycket antioxidanter. Det hjälper huden att motverka inflammationer från insidan.

Emmas tips!

”När huden inte mår riktigt bra så brukar jag ta ett steg tillbaka och ta bort de produkter som är mest aktiva under en period så att huden får tid att lugna sig.”

Tänk på! Är huden känslig och du får finn-liknande plitor tillsammans med rodnader kan det vara rosacea. Det finns många bra produkter som fungerar fint och lindrar även här men du bör alltid kontakta en hudläkare för korrekt diagnos.