Hur vet jag vilken hudtyp jag har?

Vare sig du står vid en hudvårdshylla på varuhuset eller sitter framför datorn och tittar på nya produkter till rutinen är det nästan alltid en fråga som dyker upp: Hur vet jag vilken hudtyp jag har? Det är inte så krångligt att ta reda på som man kan tro. Vi guidar dig.

Normal, känslig, torr, blandad eller fet? Vi föds med en viss typ av hy men faktorer som ålder, stress, väder, kost och produkterna du använder påverkar hela tiden hudens tillstånd och därför även dess behov. Så hur vet jag vilken hudtyp jag har?

Kika här för några vanliga kännetecken:

  • Känslig hy blossar lätt upp och rodnar ofta. Den kan klia, kännas skör och vara stram.
  • Mogen hy har fina linjer, rynkor och många gånger pigmentfläckar. Den har sämre spänst och elasticitet, blir snabbt torr och efter klimakteriet kan den kännas extra skör och mycket uttorkad.
  • Fet hy kännetecknas av förstorade porer, den blir snabbt glansig och får lättare pormaskar och finnar.
  • Torr hy är ofta tunn med små porer, det dyker upp små torrhetslinjer lite här och var och den kan upplevas stram. Då den har sämre skyddsbarriär kan den också vara eller lätt bli känslig.
  • Blandad hy/kombinerad hy är flera hudtyper i en. Vanligast är fetare t-zon som snabbt blir blank medan det är normal till torr hy på kinder och hals.

Oavsett vilken av hudtyperna här ovan du har finns en basuppställning i rutinen vi rekommenderar alla att ha. Där ingår rengöring, peeling och dagcreme. En effektiv och mild rengöring att använda morgon och kväll är sköna Cleansing Oil som fungerar på allt från torr till kombinerad hy. Föredrar du en löddrande variant? Även Cleansing Facial Wash passar alla. En skonsam peeling som städar rent från döda hudceller är Treatment Enzyme Peel. Trots att den bara ska ligga på någon minut får du otroligt fin och fräsch lyster. Får du lätt plitor? Denna hjälper dig att förebygga. Använd någon gång i veckan.

För att du ska få ut det bästa av din rutin är det bra att anpassa dagcreme efter hur din hud mår nu. Kanske allt fungerar fint och känns bra? Då behöver du inte ändra något. Märker du att huden har förändrats? Blivit torrare eller kanske känsligare? Plötsligt fått fler plitor? Dykt upp fina linjer? Det behöver inte betyda att du måste slänga ut hela rutinen. Ibland räcker det med enkla justeringar.

Här är några tips!

Har du haft det stressigt en period eller har du kanske gått lite hårt fram med syror? Då kan huden upplevas som extra känslig. Backa på aktiva ingredienser och välj milda snälla produkter. Det får du med Sensitive Day Cream som ger fukt och lindring samtidigt som den hjälper till att bygga upp hudbarriären. För en välgörande boost finns nya Calming Serum som dämpar irritationer och synligt minskar rodnader. Den är perfekt att lägga till när huden reagerar på bistert väder.

Mogen hy behöver mer näring och fukt men också aktiva ingredienser som håller cellproduktion och förnyelseprocess igång. Det är precis vad den får med produkterna i Ultimate-serien. Här finns Ultimate Day Cream som ger solskydd med SPF 15.

Börjat se ålderstecken? Då är Ageless Day Cream SPF 15 perfekt, en skyddande dagcreme som förebygger fina linjer samtidigt som huden får naturlig lyster, jämnare hudton, skydd mot UV-strålar och en bra dos fukt.