Helt vegansk hudvård hos Emma S!

Är du vegan, planerar att bli eller är bara nyfiken och vill göra hållbara och medvetna val vid skönhetsdisken? Då ska du satsa på vegansk hudvård, en trend som verkligen är här för att stanna. Men vad är det egentligen och hur vet du att en produkt är vegansk? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Vad är vegansk hudvård?

Enkelt förklarat innebär vegansk skönhet att produkterna inte innehåller några animaliska ingredienser men inte heller sådant som producerats av djur, t ex bivax eller propolis. Ett vanligt missförstånd är dock att vegansk ansiktsvård skulle vara helt naturlig. Det stämmer inte. En vegansk skönhetprodukt kan innehålla både naturliga och syntetiska ingredienser.

Är cruelty-free och vegansk hudvård samma sak?

Inte direkt, även om de ofta går hand i hand. Cruelty-free betyder att produkterna och ingredienserna inte har testats på djur men de kan alltså innehålla t ex bivax. I EU finns strikta regler på att man inte får testa skönhetsprodukter på djur men i Kina är det tvärtom lag på att testa de flesta produktkategorierna på djur. Säljs ett märke där finns alltså risken att det har gjorts. Emma S. har alltid varit ett märke som är cruelty-free.

Finns det vegansk certifiering för hudvård?

Svaret är ja men det kan vara bra att veta att det inte finns någon lagstadgad reglering av vad vegansk hudvård är och inte heller något statligt organ som kontrollerar vem som får certifieringen. Den mest kända och även erkända är the Vegan Society där man försäkrar att produkterna både är veganska och cruelty-free.

Vad är skillnaden mellan en vegetarisk och vegansk ansiktskräm?

Vegetariansk skönhet är inte någon känd kategori men du kan jämföra det med hur en vegetarian och en vegan väljer sin mat. En vegetarian äter inte kött men dricker t ex mjölk och kan använda honung medan en vegan inte konsumerar någonting som kommer från eller har producerats av ett djur.

Veganska favoriter till ansikte och kropp

Hos Emma S. hittar du svensk vegansk hudvård där varje ingrediens är noga utvald. Några produkter där det är vanligt med bivax är t ex ansiktsmasker, rengöringsbalmer och handkrämer. I vår Repairing Overnight Mask är det peptider, havreolja och sheafruktsolja som ger den fina effekten, i Melting Cleansing Balm finns istället aprikoskärnolja, rapsolja och glycerin och i Warm Fig & Bergamot Hand Cream hittar du nyponrosolja, rapsolja och sheasmör. Vanliga ingredienser i hudvård som förekommer både med animaliskt ursprung och syntetiskt är glycerin och retinol. De varianter som finns i våra produkter, t ex i nya Hydrating Sun Protection SPF 50 och i Retinol Facial Oil, är framtagna i laboratorium.