Har du problem med fet och oren hy?

Fet eller vad som också brukar kallas oren hy beror oftast på att huden har en överproduktion av fett i talgkörtlarna. Den här överproduktionen kan bero på många olika saker, men den vanligaste är att det är hormoner som spökar, men det kan också vara ärftligt eller att du helt enkelt använder fel hudvårdsprodukter.

När man har en överproduktion av talg så är det lättare att få pormaskar, finnar och ibland så illa att det blir ett sjukdomstillstånd i huden – akne.

Om du misstänker att du har akne så är det alltid bäst att konsultera en hudvårdsläkare, men om du har fet hy generellt så finns det ett par enkla saker som du kan tänka på när det kommer till hudvård. Här kommer ett par tips från oss.

  • Glöm inte fukten. Många med fet och oren hy torkar ofta ut den för mycket vilket leder till att huden börjar producera ännu mer talg för att kompensera. Satsa i stället på produkter som ger din hy massor av fukt men kanske innehåller mindre fett och oljor. Som dagkräm, serum och ögonkräm är vår moisturising cream gel, moisturising eye gel och helt oljefria moisturising serum perfekta produkter för en fet hy.
  • Håll huden ren. Slarva inte med rengöringen men använd inte för uttorkande produkter. Vår cleansing facial wash är en löddrande ansiktstvätt som passar de flesta hudtyper och gör rent utan att torka ut.
  • Kläm inte. Vi vet att det kan vara svårt att låta bli, men det blir oftast bara värre om man försöker klämma finnar och pormaskar själv. Du riskerar dessutom att dras med fula ärr som kan vara mycket svårare att bli av med i efterhand.
  • Peela försiktigt… För att inte irritera huden så är det bäst att undvika skrubbkorn i ansiktet och i stället använda peelingkrämer med syror för att få bort orenheter. Vår treatment enzyme peel kan användas 2 gånger i veckan för att hålla huden i bra balans och även jobba mot att lösa upp talg i porerna.
  • Minska stora porer. Treatment niacinamide formula ser till att elasticiteten i huden blir bättre och att porerna drar ihop sig. Det i sin tur kan hjälpa till att motverka plitor och finnar. Smörj gärna in både morgon och kväll innan serum, dag- och nattkräm.
  • Djuprengör. Lägg en rengörande ansiktsmask då och då. Vår purifying mud mask gör verkligen rent på djupet, men då den också innehåller fuktgivande ingredienser så torkar den inte ut huden som många andra lermasker gör.
  • Sminka gärna över eventuella plitor och finnar under dagen med ett vårdande mineralbaserat makeup puder. När man inte ser dom så brukar man inte pilla. Men kom även ihåg att hålla dina makeup borstar rena och fräscha.