Få bort rynkor och fina linjer – går det?

Det börjar ofta med lite torra linjer kring ögonen men med åren blir rynkorna djupare och fler på oss alla. Man får rynkor i pannan, de dyker upp runt munnen och huden blir skrynkligare på halsen. Vissa är helt okej med det medan andra önskar en så jämn och slät hy som det går. Härligt då att det finns flera produkter som kan hjälpa till med det.

Varför får man rynkor och fina linjer?

En del uppstår för att du faktiskt använder musklerna i ansiktet, t ex argrynkan mellan brynen. Det är en så kallad mimisk rynka. Andra uppkommer av mycket solande, livsstil och ålder. Ju äldre vi blir desto mer saktar cellförnyelsen ner, elasticiteten blir sämre och huden tunnas ut. Det finns inte lika mycket som plumpar upp underifrån och håller huden slät. Det är knepigt att göra något åt ålder och mimiska rynkor är svåra att påverka från utsidan. Det finns däremot en hel del du kan göra för att få allt från rynkor i pannan till linjer under ögonen att bli mindre. Var noga med solskydd även när du inte ska till stranden, håll huden återfuktad för att få bort torrhetslinjer och ha någon produkt med retinol i din rutin.

Föryngra huden med guld-ingrediensen

Retinol kallas ”the gold standard” inom hudvård. Det är den mest beprövade och bevisat effektiva ingrediensen mot fina linjer, rynkor, pigmenteringar och även acne. Det finns flera varianter, både de som är på recept och de som finns i hudvård. Gemensamt är att de sätter fart på cellförnyelsen, boostar kollagenproduktionen, minskar rynkor, gör huden tjockare och ger mer spänst. Så vad skiljer dem? Framför allt hur snabbt de jobbar men också hur irriterande de är. Alla måste omvandlas till retinsyra i huden vilket sker i olika många steg beroende på vilken variant vi pratar om. Men det receptbelagda isotretinoin går det snabbt och huden reagerar ofta kraftfull medan flera steg till retinsyra ger en mildare produkt.

Hos oss hittar du flera bra och lättanvända produkter med retinol, allt från serum och creme till olja. I nya Retinol Facial Oil finns Retinoate som är både effektiv och skonsam. Den kombineras med Ceramider och Squalan som gör oljan behaglig, återfuktande och mjukgörande. I Ageless Serum hittar du Retinyl palmitate, den mildaste av alla retinoider. Serumet sjunker snabbt ner så att du kan använda din nattcreme direkt ovanpå. Med Retinyl palmitate tar det lite längre tid att se effekt då den tar fler steg på sig att omvandlas. Det gör den toppen för dig som är nybörjare på retinol.

Andra bra saker som hjälper dig att motverka hudens åldrande

Massera för att boosta cirkulationen, t ex när du gör rent huden eller applicerar olja. Peela med jämna mellanrum. Treatment Enzyme Peel är perfekt eftersom den på bara en minut löser upp döda hudceller, ger bättre cellförnyelse och finare lyster.

Emmas tips

”Jag använder Retinol Facial Oil på kvällen och klappar in den även kring ögonen så att den jobbar med mina kråksparkar och fina linjer. Ska jag på riktig solsemester undviker jag retinol. Jag tycker det är bättre att använda den när huden inte är jätteexponerad för sol hela dagarna.”

Tänk på!

Är inte huden van vid retinol? Då ska du alltid vänja in produkten, börja t ex med ett par gånger i veckan för att sedan gå över till en daglig användning. Tänk också på att skydda huden extra noga i solen när du har den här ingrediensen i rutinen.