Hur tar jag bäst hand om oren och oljig hy i sommar?

Det finns många olika hudtyper och en av de vanligaste är faktiskt oljig hy. Anledningen till att man har en lite fetare hy är att talgkörtlarna överproducerar just talg, vilket är kroppens naturliga fett och som hjälper din hud att återfuktas. Under sommaren kan många uppleva att det här blir ännu värre och det kan vara svårt att få rätt balans i värmen. Många som har en fetare hy vill gärna torka ut huden, men tyvärr har det helt motsatt effekt. Ju mer du försöker tvätta bort och torka ut huden, desto mer talg kommer din hud att producera. Kom ihåg att en fetare hy ofta är en känslig hy så var därför noggrann med vilka produkter du använder i din rutin. Satsa på produkter som innehåller massor av fukt, men med mindre fett och oljor. Ett annat tips är att ha med en pappersnäsduk under dagen som du lätt kan trycka mot pannan för att suga upp överflödig talgproduktion. Ett så kallat blottingpuder kan också vara ett bra sätt att matta ner en fet och oljig hy under dagen.

Rengöring

Undvik starka och uttorkande rengöringsprodukter och var inte rädd för att använda skonsamma oljerengöringar även på en fetare hy. Vår cleansing oil eller melting cleansing balm är två skonsamma rengöringar som snabbt löser upp både smuts och makeup utan att torka ut huden. Avsluta gärna rengöringen med en skonsam löddrande ansiktstvätt – cleansing facial wash och ett PH-balanserande ansiktsvatten- jasmin facial toner.

Behandling

En peeling med AHA och BHA syror brukar vara ett bra sätt att exfoliera huden på ett mer skonsamt sätt än med skrubbkorn. Använd treatment enzyme peel 1-2 gånger i veckan. Syrorna i peelingen tar bort döda hudceller och stimulerar nya att produceras. Håll porerna i schack med hjälp av den fantastiska ingrediensen Niacinamid. Niacinamid är en multifunktionell ingrediens som förbättrar din huds elasticitet och gör att porstorleken minskar efter regelbunden användning. Smörj in ansiktet med treatment niacinamide formula som ett första steg i din hudvårdsrutin både morgon och kväll. En gång i veckan kan du även lägga vår purifying mud mask – en lermask som gör rent huden på djupet med hjälp av kaolinlera. Vår purifying mud mask stelnar inte och torkar inte ut din hy som många andra lermasker kan göra.

Åtefuktning

Satsa på att ge din hy massor av fukt, men utan för mycket fett. Vårt moisturising serum är helt oljefritt och innehåller Hyaluronsyra och extrakt ur en vattenalg som boostar din hy med fukt. Följ upp med moisturising cream gel som är en lätt gelkräm som inte innehåller lika mycket oljor som många andra fuktkrämer kan göra. Spraya sedan gärna huden med en återfuktande ansiktsmist – moisturising facial mist – för den där fräscha känslan under dagen.


Bästa tipsen för en perfekt sommarlyster

Vem vill inte ha en frisk och välmående hy med ett naturligt glow? Det som tidigare kallades persikohy kallas numera för lyster, men hur får man till den där naturliga fräschören i hyn? Med rätt exfoliering, massor av fukt, lite oljor och fusk kommer du en god bit på vägen.

Börja med att lägga till ett par enkla steg i din hudvårdsrutin.

 1. Börja med att hålla din hudyta slät med hjälp av en bra peeling. AHA- och BHA syror som finns i vår enzyme peel tar bort allt matt och grått i huden på en minut genom att lösa upp döda hudceller. Du ser resultatet direkt.
 2. Energiboosta din hy varje morgon med vitamin C 10 booster. Klappa in en liten mängd som ett första steg, gärna lite under ögonen också. Vitamin C ger din hy en jämnare hudton och en riktig energikick.
 3. Ge din hy massor av fukt med ett serum och en bra fuktkräm för din hudtyp. Har du inte använt serum tidigare så testa vårt moisturising serum som innehåller både medium- och lågmolekylära Hyaluronsyror. Serumet passar alla åldrar och hudtyper. När du smörjer in dig med din fuktkräm, se till att din hy blir ordentligt återfuktad och följsam. Ibland kan du behöva smörja in dig lite mer än vanligt.
 4. Kapsla in fukten med hjälp av vår botanical glow oil. Det är jätteviktigt att din skyddande hudbarriär får både fukt och fett för att må riktigt bra. Kaktusfikonfröolja, Avokado olja och Morotsolja ger din hy skyddande antioxidanter, fukt och en fantastisk lyster.
 5. Till sist, fuska lite med hjälp av en lystergivande produkt. Addera några droppar glow oil i din fuktkräm eller använd en lystergivande highlighter. Applicera på kindbenen, näsan, hakan, pannan och direkt under ögonbrynet.
 6. Ta hand om insidan också. Rätt kost, antioxidanter och bra träning kommer också ge din hy en fin lyster, och få dig att må bra!

Fin inför festen

Äntligen får vi gå på vårens alla bröllop, fester och middagar igen och kanske är det till och med din stora dag som närmar sig. Själv fick jag häromveckan gå på en stor modegala och det var så kul att äntligen få klä upp sig i festklänning, fixa hår och make-up och träffa vänner som jag inte har sett på länge. Om du har en stor och viktig dag framför dig så kan det ju vara lite kul att lägga lite extra tid på förberedelserna, och det finns ett par saker du kan tänka på så att du slipper stressa dagarna innan. Mitt första och viktigaste tips är att helt enkelt börja i god tid så att när dagen väl kommer kan du fokusera på att bara njuta!

4 veckor före:

Hudvårdsrutin: Om du inte redan har en bra hudvårdsrutin så är det bra att skaffa en nu. Var noga med rengöring morgon och kväll. Satsa på en skonsam och rengörande olja som inte torkar ut din hy och avsluta med en löddrande ansiktstvål. Har du inte använt serum tidigare så kanske det är dags att investera i ett nu som passar din ålder och hudtyp. Börja helt enkelt att lägga lite mer tid på din hy.
Hår och naglar: Fundera redan nu på om du vill göra fixa håret eller naglarna. Färga, klippa ny frisyr eller göra manikyr? Dags att redan nu boka tid i så fall!
Proffshjälp: Behöver du hjälp med hår och makeup på själva bröllopsdagen? Då är det dags att boka tid och ha ett planeringsmöte.

3 veckor före:

Proffsbehandlingar för ansiktet: Om du vill göra en ordentlig behandling av huden inför den stora dagen så kan det vara bra med ett första besök nu. Det är att rekommendera att vara ute i god tid för att se hur din hy reagerar. Gör absolut inga avancerade behandlingar eller testa nya produkter dagen före festligheterna.
Niacinamid: Ett tips är att smörja in ansiktet med treatment niacinamid formula morgon och kväll (om du inte redan gör det). Den håller huden i balans, förbättrar elasticitet och gör att dina porer blir mindre synliga.
Solbrun eller inte: Många festklänningar visar ju lite mer hud och vill du ha lite färg innan så kan det vara bra att testa en soldusch eller smörja med dina BUS-produkter redan nu. Då vet du hur mycket färg som är lagom för dig.

2 veckor före:

Skor: Är skorna helt nya kan det vara klokt att nu börja gå in dom lite där hemma. Får du ont i trampdynorna kan du köpa mjuka gel-kuddar och lägga i skon. Känner du att de skaver bör du ladda upp med genomskinliga skavsårsplåster till den stora dagen.

1 vecka före:

Hårfärgning: Färga håret redan nu för att få en fin ton. Ibland kan en toning behöva ett par dagar på sig för att bli perfekt.
Söndagsrutinen och en rejäl kroppsskrubb: En vecka innan festligheterna är det perfekt att göra min söndagsrutin. Treatment enzyme peel i en minut för att få bort döda hudceller och ge fin lyster, purifying mud mask för att städa upp lite i huden, treatment niacinamide formula för att motverka synligheten av förstorade porer. Avsluta med repairing overnight mask. Gör även en rejäl kroppsskrubb med torrborstning för att få bort döda hudceller och ge huden på kroppen ny fin lyster. Smörj sedan in med en skön lotion och olja. Warm fig and bergamot serien är min absoluta favorit.

1-2 dagar före:

Fötter och naglar: Nu är det dags att göra både händer och fötter fina. Antingen om du får hjälp av ett proffs på salong eller om du gör det själv. Fina, öppna skor kräver fina fötter och om du ska gifta dig, få en ring på fingret och hålla i en vacker bukett så är det roligt med fina naglar. OBS! Detta gäller även din partner.
No-No till nya produkter: Använd bara hudvårdsprodukter som du och din hy är bekant med. Satsa på snälla fuktgivare och mjukgörande nattkrämer. Reparing overnight mask är en jättebra nattmask som stärker huden och gör den mjuk och len.
Sov: Försök att ha lugna kvällar om du kan och gå och lägg dig i tid.

Stora dagen för festen eller bröllopet:

Upp med tuppen: Det finns inget värre än att behöva stressa när man ska göra sig fin. Ta en promenad och ät en god frukost i lugn och ro. Ibland är man kanske väldigt nervös, men en tom mage är inte bra.
Deo: Ja, man måste ha en bra deo en sådan här dag. Gärna en anti-perspirant då det kan bli varmt och även nervositet kan göra sitt. Själv älskar jag just nu vår powder fresh anti-perspirant som höll hela modegalan i värmen.
Mista: Ha med en fuktgivande mist som du kan fräscha upp dig med under dagen över din make-up. Moisturising facial mist finns i en mindre storlek som är lätt att ha med sig.
En perfekt lyster: Om du vill ha en fin lyster på din hy så klappa försiktigt in lite botanical glow oil över ansikte och kropp.

Och viktigast av allt, glöm inte att ha kul!


Helt vegansk hudvård hos Emma S!

Är du vegan, planerar att bli eller är bara nyfiken och vill göra hållbara och medvetna val vid skönhetsdisken? Då ska du satsa på vegansk hudvård, en trend som verkligen är här för att stanna. Men vad är det egentligen och hur vet du att en produkt är vegansk? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Vad är vegansk hudvård?

Enkelt förklarat innebär vegansk skönhet att produkterna inte innehåller några animaliska ingredienser men inte heller sådant som producerats av djur, t ex bivax eller propolis. Ett vanligt missförstånd är dock att vegansk ansiktsvård skulle vara helt naturlig. Det stämmer inte. En vegansk skönhetprodukt kan innehålla både naturliga och syntetiska ingredienser.

Är cruelty-free och vegansk hudvård samma sak?

Inte direkt, även om de ofta går hand i hand. Cruelty-free betyder att produkterna och ingredienserna inte har testats på djur men de kan alltså innehålla t ex bivax. I EU finns strikta regler på att man inte får testa skönhetsprodukter på djur men i Kina är det tvärtom lag på att testa de flesta produktkategorierna på djur. Säljs ett märke där finns alltså risken att det har gjorts. Emma S. har alltid varit ett märke som är cruelty-free.

Finns det vegansk certifiering för hudvård?

Svaret är ja men det kan vara bra att veta att det inte finns någon lagstadgad reglering av vad vegansk hudvård är och inte heller något statligt organ som kontrollerar vem som får certifieringen. Den mest kända och även erkända är the Vegan Society där man försäkrar att produkterna både är veganska och cruelty-free.

Vad är skillnaden mellan en vegetarisk och vegansk ansiktskräm?

Vegetariansk skönhet är inte någon känd kategori men du kan jämföra det med hur en vegetarian och en vegan väljer sin mat. En vegetarian äter inte kött men dricker t ex mjölk och kan använda honung medan en vegan inte konsumerar någonting som kommer från eller har producerats av ett djur.

Veganska favoriter till ansikte och kropp

Hos Emma S. hittar du svensk vegansk hudvård där varje ingrediens är noga utvald. Några produkter där det är vanligt med bivax är t ex ansiktsmasker, rengöringsbalmer och handkrämer. I vår Repairing Overnight Mask är det peptider, havreolja och sheafruktsolja som ger den fina effekten, i Melting Cleansing Balm finns istället aprikoskärnolja, rapsolja och glycerin och i Warm Fig & Bergamot Hand Cream hittar du nyponrosolja, rapsolja och sheasmör. Vanliga ingredienser i hudvård som förekommer både med animaliskt ursprung och syntetiskt är glycerin och retinol. De varianter som finns i våra produkter, t ex i nya Hydrating Sun Protection SPF 50 och i Retinol Facial Oil, är framtagna i laboratorium.


Pigmentfläckar – hur förebygger man och hur får man bort dem?

Har du börjat få bruna fläckar på huden? Pigmentfläckar är något de flesta får, några mer andra mindre. Vi förklarar varför de uppstår och guidar till bästa tipsen för att få bort dem.

Vad är pigmentfläckar?

Kärt barn har många namn, så också pigmentfläckar. De kallas allt från hyperpigmentering till solfläckar, gravidmask, melasma och åldersfläckar. Det senare kommer av att pigmentfläckar ofta blir fler och mörkare med åren. Det kan finnas olika bakomliggande orsak men gemensamt är att de alltid består av kroppens eget pigment. Vanligast är att de dyker upp i ansiktet, på handryggen och i dekolletaget.

Varför får man pigmentfläckar?

Melanin är namnet på pigmentet som ger huden färg och fungerar som kroppens naturliga solskydd. Det tillverkas av melanocyter i överhuden och börjar sedan sin resa uppåt till hudytan. Fläckar blir det när kroppen producerar mer melanin än vad som behövs vilket leder till att pigmenten klumpar ihop sig. Överproduktion kan bero på allt från för mycket sol till en inflammation i huden, s k postinflammatorisk hyperpigmentering som t ex är vanligt i samband med acne. Du kan även få pigmentfläckar av hormoner, t ex under graviditet.

Kan jag få bort mina pigmentfläckar?

Vissa försvinner av sig själva men de flesta behöver man hjälpa på traven. Du blir dock inte av med en fläck på en vecka, det krävs lite tålamod. Med rätt produkter i din hudvårdsrutin är det ändå fullt möjligt att dämpa pigmenteringar, jämna ut hudtonen och göra den klarare och fräschare. Det fina är att redan en liten förbättring gör stor skillnad för helheten.

Förebygg pigmentfläckar!

Bästa försäkring mot pigmentfläckar är solskydd. Det är också viktigt om du fått bort fläckar. Huden har ett otroligt minne och pigmentfläckar kommer tillbaka blixtsnabbt om du slarvar i solen. På sommaren är det därför en god idé att kombinera solkräm med solhatt eller keps och undvika solen när den är som starkast. Behagligt och högt solskydd är hydrating sun protection som finns med Spf 30 och Spf 50. Båda ger en extra dos fukt och doftar ljuvligt.

Vad är bäst hudvårdsrutin mot pigmentfläckar?

En viktig nyckel är exfoliering. Med peeling får du bort döda hudceller och får fart på cellförnyelsen. Det snabbar på processen. Något annat alla borde ha i rutinen är C-vitamin och Niacinamid. De är bevisat effektiva när det gäller att dämpa pigmentfläckar och ge klarare hudton men har även andra fina egenskaper på t ex struktur och kollagenproduktion. C-vitamin finns i vitamin C 10 booster som gärna används på morgonen då den innehåller antioxidanter som boostar ditt solskydd. Niacinamid finns i treatment niacinamide formula. Den kan läggas till i vilken rutin som helst och användas morgon som kväll under ansiktskräm. Till dagen är det toppen med en ansiktskräm med solskydd. Hos oss får du Spf 15 i både ageless day cream, ultimate day cream och moisturising day cream.

Är pigmentfläckar farligt?

I de allra flesta fall är de helt ofarliga. Känner du dig orolig? Googla ABCDE-metoden, ett enkelt sätt att själv kolla sina fläckar. Skulle du vara tveksam över någon fläck – kontakta en hudläkare!


Måste man använda alla produkter ur samma serie?

Många gånger får vi frågan om man måste använda alla produkter i en viss ansiktsvårdsserie som tex. vår ageless eller ultimate för att det ska ge resultat. Svaret är både ja och nej. Anledningen till att det kan vara bra att använda alla produkter ur en hudvårdsserie är att samma serie oftast innehåller specifika aktiva ingredienser som ingår i både dag- natt- serum och ögonkräm och som jobbar tillsammans, men det innebär inte att det på något sätt är farligt eller fel att kombinera olika serier eller märken. Ta t.ex. vår ageless serie. Det är en serie som vi rekommenderar som en första serie när huden börjar bli mer mogen. Just ageless serien har en unik aktiv ingrediens som heter Gatuline In-tense som är ett extrakt ur en blomma som heter Spilantes Acmella. Just den ingrediensen arbetar specifikt med att bygga upp huden och ge den näring. Vi har även en effektiv retinol i serum och nattkrämen, men i en lite lägre halt än tex. i Ultimate serien.

I vår Ultimate serie som är utvecklad med utgångspunkt i vad som faktiskt händer med huden i övergångsåldern då den blir torrare, tunnare och återhämtar sig mycket långsammare har vi valt andra aktiva ingredienser än i ageless. En unik bioaktiv ingrediens i Ultimate serien är ett extrakt från den ayurvediska örten Getania som hjälper till att bygga upp hudens tjocklek underifrån så att fina linjer och rynkor ”fylls i”. Getania ska även ha god effekt på just vertikala rynkor runt läppkonturen. Något som brukar bli mer framträdande på en mer mogen hy. Vi har också en något högre halt av retinol i Ultimate serum och nattkräm.

Så svaret på frågan är att det finns många fördelar med att använda alla produkter ur samma serie, men det är absolut helt ok att blanda mellan serierna också. Många vill kanske ha en mer aktiv ögonkräm men fortsätta med en ren fuktserie på ansiktet. Någon annan kanske vill ha en nattkräm med lite mer retinol (Ultimate ) men vill ändå fortsätta med sin favoritdagkräm från ageless serien ( ageless day cream ).

Vad man däremot alltid bör ha lite koll på om man använder produkter från olika hudvårdsmärken är den totala halten av aktiva ingredienser man faktiskt smörjer in med sig med i slutändan.  Framför allt när det gäller syror, vitamin C eller retinol. Det kan finnas en risk att det kan bli lite för mycket av det goda.


Allt du behöver veta om solskydd

Varför behöver vi använda solskydd?

För att skydda oss mot solens skadliga strålar behöver vi använda ett solskydd. Utan solskydd kan du bränna dig, få pigmenteringar, åldra huden i förtid eller i värsta fall, drabbas av hudcancer. Därför är det så oerhört viktigt att använda solskydd men också undvika att sola mitt på dagen när solen är som starkast.

Pigmenteringar från solande

När produktionen av hudens pigmentmelanin ökar på grund av till exempel stigande ålder bildas det mörka fläckar (melasma), åldersfläckar och fräknar i ansiktet, på händerna och kroppen. Ofta är det solande, ålder och genetiska faktorer som ligger bakom. För att slippa fläckarna bör du alltid använda hög solskyddsfaktor och helst en skyddande hatt.

”För egen del har min kärlek till solen börjat avslöja sig alltmer och det märker jag framför allt på att det dyker upp fler och fler mörka fläckar i ansiktet, på halsen och i dekolletaget. Om jag ska vara efterklok borde jag helt enkelt inte ha solat så mycket när jag var yngre och såklart använt solskydd.” – Emma

Hudcancer ökar i Sverige

Den största riskfaktorn för malignt melanom och övrig hudcancer är ultraviolett (UV) strålning, främst från solen. Antalet fall av hudcancer i Sverige har ökat med närmare 60% de senaste 10 åren. Något som är viktigt att tänka på är att det inte bara är aktivt solbadande som skadar huden, utan att också använda solskydd i form av kläder och SPF när man exempelvis arbetar i trädgården eller tar en promenad.

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/press/nyheter/2021/nara-60-procentig-okning-av-hudcancer-i-sverige/

Hur ofta och hur mycket solskydd behövs?

Använd rikligt med solkräm och se gärna till att återapplicera solskydd under dagen. Man brukar säga att en halv tesked solskydd behövs för ansiktet, om det känns kladdigt går det bra att applicera i två omgångar.

Solskydd och hudvårdsrutinen

För att så enkelt som möjligt få in solskydd i hudvårdsrutinen kan man använda en dagkräm med solskydd som kanske passar till en dag då man inte ska vistas i solen för mycket. Om du vet om att du ska vara ute så satsa på våra återfuktande solskydd för ansiktet med spf 30 eller spf 50. Emma S. hydrating sun protection är lätta att applicera och går smidigt in i huden och det går jättebra att lägga en make-up över. Glöm inte heller att rengöra ansiktet ordentligt på kvällen, helst dubbelrengöring, för att få bort smuts, svett och solskydd.

Vad är det bästa solskyddet?

Det bästa solskyddet är det man faktiskt använder. Se till att hitta ett du gillar och alltid har ett i väskan så att du kan fylla på under dagen.

 

 


Vi svarar på era frågor om våra serum och boosters

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska använda alla hudvårdsprodukter i badrumshyllan och kanske framförallt när det gäller produkter som inte är vanliga dag-, natt- eller ögonkrämer. Alla våra serum ingår i våra olika hudvårdsserier moisturising, ageless och ultimate och rätt serum väljer man efter hudtyp och ålder. Våra ”boosters” kan du sen på olika sätt kombinera med din valda hudvårdsserie. Vi får ofta frågor från er när det kommer till hur man ska använda våra serum och boosters och här har vi valt ut några av dom vanligaste.

”Ska jag använda både serum och boosters?”

Det beror lite på vilken booster du ska använda… vitamin c10 är en booster  som kan kombineras med alla våra serum och appliceras då som ett första steg innan ditt serum. Använder du vår booster som heter  calming serum så har du kanske röd, känslig och irriterad hy och då rekommenderar vi att du hoppar över ditt serum i hudvården och går direkt på dag- eller nattkrämen. Vår booster retinol facial oil är en perfekt kvällsprodukt och trots att den är en olja så lägg den närmast huden på kvällen som ett första steg. Eftersom man kanske inte använder retinololjan varje kväll så kan du dom kvällar du inte använder retinololjan istället ta ditt vanliga hudvårdsserum. Oavsett om du använder retinololjan eller ett serum (ageless, ultimate eller moisturising ) så avsluta med din nattkräm. Kom ihåg att det finns  sju morgnar och sju kvällar i veckan och kom ihåg att du behöver inte ha en exakt likadan hudvårdsrutin varje morgon och kväll.

”Vilket serum funkar i sommar med solen på näsan?”

Om man vet med sig att man ska vistas i solen så rekommenderar jag att våra ageless- och ultimate serum används på kvällen då båda innehåller retinol. Även vår booster retinol facial oil rekommenderar jag att man använder på kvällen. Under dagen om du ska vistas i solen kan vårt moisturising serum och vår vitamin c10 booster vara en bra kombination. Det viktigaste är dock att om du ska vistas i solen se till att ha ett högt solskydd på näsan. Våra hydrating sun protection har både spf 30 och spf 50 i sig.

”Tips på hur man kan inkludera botanical glow oil i hudvårdsrutinen”

Botanical glow oil kan användas på flera olika sätt i hudvårdsrutinen. Det vanligaste är nog ändå som ett sista steg dvs efter vitamin c10 booster, serum och dagkräm för en perfekt lyster. Botanical glow oil kan också användas helt ensamt, men gärna med ett solskydd om du ska vistas i solen. Ett tredje sätt är använda oljan är att klappa in en liten mängd över makeup för en fin lyster eller lite då och då under dagen för att pigga upp huden. Man blir liksom bara fin!

”Vilka serum och boosters bildar en superduo för olika åldrar”

Istället för att dela in i olika åldrar så ska man nog hellre titta på olika hudtillstånd.

”I have very red skin. What product should I use?”

If you have very red skin, do try our “calming serum” it works wonders on redness. Combine it with our blue sensitive series.

”Har ni något serum som INTE innehåller olja?”

Ja det har vi! Vårt moisturising serum är helt oljefritt och likaså vår vitamin c10 booster och calming serum är inte oljebaserade. Sen är det väldigt lite olja i vårt ageless serum och ultimate serum också.

 ”Jag är 53 år och har bra hud, men ganska solskadad. Vilken olja ska jag ha?”

Om du har solskadad hy så rekommenderar vi att du använder vitamin c10 booster på morgonen och retinol facial oil på kvällen. Vitamin c10 jobbar med att minska pigmentering orsakad av solskador och retinol stärker huden. Sen rekommenderar vi även vår treatment niacinamide formula som jobbar mot pigmentering och viktigast av allt, använd vår hydrating sun protection spf 50 om du ska vistas i solen.

”Can I use two serums? I use the soothing serum, but I also have the yellow one that I like to use”

Yes, you can use both serums together. I would use the calming serum in the evening and the yellow vitamin c10 booster in the morning.


Emmas bästa feelgood tips

Att hitta lite tid varje dag till att ta hand om min hy är för mig en självklarhet. Jag rengör huden morgon och kväll, smörjer in mig med mina favoritprodukter och ibland ger jag huden lite extra kärlek med en peeling eller mask. Även om hudvård faller sig naturligt i min dagliga rutin så finns det många andra saker som också får mig att må riktigt bra. Här kommer ett par ”feelgood” tips från mig.

 1. Försök mobil-detoxa då och då – Tysta notiser efter en viss tid på kvällen och ta en promenad någon gång utan både mobil, musik, poddar eller annat i öronen.
 2. Ok, jag vet att det här tipset kan vara svårt att ta till sig om du har små barn, men ta sovmorgon på helgerna om du kan. Jag har själv svårt för att sova länge, men ibland tvingar jag mig till att ligga kvar en stund och blunda för att somna om. Jag lyckas inte alltid men ibland när jag gör det är det en riktigt skön återhämtning.
 3. Träna – Jag gör alltid en plan för veckan där jag hittar tid för rörelse och bestämmer den där promenaden på lunchen en dag, bokar de där passen som jag vill köra på gymmet eller liknande. Det behöver verkligen inte vara varje dag, men att ha tre saker i veckan inbokade hinner jag alltid med.
 4. Skriv ner tre saker som du är tacksam över – Jag gör det inte varje kväll, men det är nyttigt att göra ibland. Det behöver inte vara något stort utan små saker som man kanske tar för givet. Jag har köpt en fin liten anteckningsbok som jag har på nattduksbordet.
 5. Boka in vardagsdejter med kompisar efter jobbet – Det kan vara en bio, en promenad, eller en snabb AW. Det behöver inte vara så avancerat att bara checka in med kompisar då och då.

Har du problem med fet och oren hy?

Fet eller vad som också brukar kallas oren hy beror oftast på att huden har en överproduktion av fett i talgkörtlarna. Den här överproduktionen kan bero på många olika saker, men den vanligaste är att det är hormoner som spökar, men det kan också vara ärftligt eller att du helt enkelt använder fel hudvårdsprodukter.

När man har en överproduktion av talg så är det lättare att få pormaskar, finnar och ibland så illa att det blir ett sjukdomstillstånd i huden – akne.

Om du misstänker att du har akne så är det alltid bäst att konsultera en hudvårdsläkare, men om du har fet hy generellt så finns det ett par enkla saker som du kan tänka på när det kommer till hudvård. Här kommer ett par tips från oss.

 • Glöm inte fukten. Många med fet och oren hy torkar ofta ut den för mycket vilket leder till att huden börjar producera ännu mer talg för att kompensera. Satsa i stället på produkter som ger din hy massor av fukt men kanske innehåller mindre fett och oljor. Som dagkräm, serum och ögonkräm är vår moisturising cream gel, moisturising eye gel och helt oljefria moisturising serum perfekta produkter för en fet hy.
 • Håll huden ren. Slarva inte med rengöringen men använd inte för uttorkande produkter. Vår cleansing facial wash är en löddrande ansiktstvätt som passar de flesta hudtyper och gör rent utan att torka ut.
 • Kläm inte. Vi vet att det kan vara svårt att låta bli, men det blir oftast bara värre om man försöker klämma finnar och pormaskar själv. Du riskerar dessutom att dras med fula ärr som kan vara mycket svårare att bli av med i efterhand.
 • Peela försiktigt… För att inte irritera huden så är det bäst att undvika skrubbkorn i ansiktet och i stället använda peelingkrämer med syror för att få bort orenheter. Vår treatment enzyme peel kan användas 2 gånger i veckan för att hålla huden i bra balans och även jobba mot att lösa upp talg i porerna.
 • Minska stora porer. Treatment niacinamide formula ser till att elasticiteten i huden blir bättre och att porerna drar ihop sig. Det i sin tur kan hjälpa till att motverka plitor och finnar. Smörj gärna in både morgon och kväll innan serum, dag- och nattkräm.
 • Djuprengör. Lägg en rengörande ansiktsmask då och då. Vår purifying mud mask gör verkligen rent på djupet, men då den också innehåller fuktgivande ingredienser så torkar den inte ut huden som många andra lermasker gör.
 • Sminka gärna över eventuella plitor och finnar under dagen med ett vårdande mineralbaserat makeup puder. När man inte ser dom så brukar man inte pilla. Men kom även ihåg att hålla dina makeup borstar rena och fräscha.