Allt du behöver veta om solskydd

Varför behöver vi använda solskydd?

För att skydda oss mot solens skadliga strålar behöver vi använda ett solskydd. Utan solskydd kan du bränna dig, få pigmenteringar, åldra huden i förtid eller i värsta fall, drabbas av hudcancer. Därför är det så oerhört viktigt att använda solskydd men också undvika att sola mitt på dagen när solen är som starkast.

Pigmenteringar från solande

När produktionen av hudens pigmentmelanin ökar på grund av till exempel stigande ålder bildas det mörka fläckar (melasma), åldersfläckar och fräknar i ansiktet, på händerna och kroppen. Ofta är det solande, ålder och genetiska faktorer som ligger bakom. För att slippa fläckarna bör du alltid använda hög solskyddsfaktor och helst en skyddande hatt.

”För egen del har min kärlek till solen börjat avslöja sig alltmer och det märker jag framför allt på att det dyker upp fler och fler mörka fläckar i ansiktet, på halsen och i dekolletaget. Om jag ska vara efterklok borde jag helt enkelt inte ha solat så mycket när jag var yngre och såklart använt solskydd.” – Emma

Hudcancer ökar i Sverige

Den största riskfaktorn för malignt melanom och övrig hudcancer är ultraviolett (UV) strålning, främst från solen. Antalet fall av hudcancer i Sverige har ökat med närmare 60% de senaste 10 åren. Något som är viktigt att tänka på är att det inte bara är aktivt solbadande som skadar huden, utan att också använda solskydd i form av kläder och SPF när man exempelvis arbetar i trädgården eller tar en promenad.

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/press/nyheter/2021/nara-60-procentig-okning-av-hudcancer-i-sverige/

Hur ofta och hur mycket solskydd behövs?

Använd rikligt med solkräm och se gärna till att återapplicera solskydd under dagen. Man brukar säga att en halv tesked solskydd behövs för ansiktet, om det känns kladdigt går det bra att applicera i två omgångar.

Solskydd och hudvårdsrutinen

För att så enkelt som möjligt få in solskydd i hudvårdsrutinen kan man använda en dagkräm med solskydd som kanske passar till en dag då man inte ska vistas i solen för mycket. Om du vet om att du ska vara ute så satsa på våra återfuktande solskydd för ansiktet med spf 30 eller spf 50. Emma S. hydrating sun protection är lätta att applicera och går smidigt in i huden och det går jättebra att lägga en make-up över. Glöm inte heller att rengöra ansiktet ordentligt på kvällen, helst dubbelrengöring, för att få bort smuts, svett och solskydd.

Vad är det bästa solskyddet?

Det bästa solskyddet är det man faktiskt använder. Se till att hitta ett du gillar och alltid har ett i väskan så att du kan fylla på under dagen.