Tips när du fått solbränd hud och hur man skyddar den

Oops, råkade du fastna med näsan mot solen under lunchen? Har du kanske varit på stranden och glömt solkrämen hemma? Det är lätt att bränna sig i solen om man inte är försiktig. Så hur gör man när huden är ilsket röd och så het att den bultar? Vi hjälper dig!

Vad ska man göra när man bränt sig?

Ställ undan alla aktiva produkter tills din solbränna lagt sig och använd mycket milda och snälla produkter för att lindra, lugna och återfukta. Inte bara morgon och kväll, kör gärna på mer under dagen. Gör det enkelt och stoppa en fuktmist i väskan, då har du alltid nära till en snabb fuktdusch. Det är dessutom otroligt svalkande och skönt på solbränd hud som hettar. En favorit är soothing facial mist som lugnar, återfuktar och stärker barriären. Den innehåller en mix av välgörare som aloe vera, glycerin, hyaluronsyra, kokosextrakt och niacinamid. Andra milda och återfuktande produkter som fungerar fint på solbränd hud hittar du i vår sensitive-serie. Perfekt att lägga till i rutinen är också ett lindrande serum. Parfymfria calming serum innehåller bl a allantoin, bisabolol och extrakt från centella asiatica kända för att minska rodnader, balansera en irriterad hud, mjukgöra och minska stram känsla. För att huden ska få en chans att återhämta sig bör du också hålla dig borta från solen tills all rodnad och irritation är borta. Var sedan såklart extra noga med att smörja in huden med solskydd så att du inte riskerar att bränna dig igen.

Hur farligt är det att bränna sig i solen?

Det beror på hur allvarligt du bränt dig. En solskada kan vara allt från att huden blivit lite röd till att du får soleksem och hudförändringar. Första gradens brännskada ger bara ytliga besvär och går ganska snabbt över. Tecken på att det är en allvarlig brännskada är att huden blir ilsket röd och öm, svider, får blåsor och svullnar. Om det lägger sig inom någon dag behöver du inte uppsöka sjukvård. Men tänk ändå på att om huden blir solbränd många gånger kan det ge hudförändringar, något du verkligen vill undvika. Bra att veta är också att huden har ett väldigt bra minne, varje brännskada den utsätts för finns memorerat där under ytan. Det är bl a därför pigmentfläckar både är svåra att bli av med och väldigt lätt dyker upp igen. Det är också därför det är så otroligt viktigt att skydda huden med solkräm.

Kan man bli brun även om man bränt sig?

Det beror på vilken hudtyp du har. Har du en ljus och känslig hy brukar den inte bli brun. Tvärtom kan det bli än mer känslig och röd, kanske till och med utveckla solallergi. Har du däremot ett tåligt pigment som lätt blir brunt av naturen så brukar solbränd hud så småningom övergå till en solbrun hud. Det är dock aldrig något vi rekommenderar. Det gäller att undvika att bli solbränd på alla sätt.

Hur minskar man risken för att bli bränd i solen?

Det finns många olika sätt att undvika just solbränna. Smörj in dig med solskydd med minst SPF 30 innan du går ut och applicera sedan igen några gånger under dagen. En sak många slarvar med är att ta tillräckligt mycket produkt när de smörjer in sig. För att vara säker på att du får det skydd som står på flaskan ska du till ansikte och dekolletage räkna med minst en halv tesked. Du kan också köra fingertricket där du trycker ut en sträng med solkräm längs med tre av dina fingrar. Då får du tillräckligt. Till kroppen behöver du såklart mer produkt, här är tipset en handfull. Det bästa solskyddet är det du använder, därför är det smart att köpa produkter som du tycker är härliga att smörja in. Sköna konsistenser, välgörande ingredienser och rejält solskydd får du med alla våra solprodukter, t ex den behagligt rika och samtidigt snabbabsorberade hydrating sun protection spf 50+ body eller den ljuvligt lätta hydrating sun protection spf 30 face som tack vare ett mycket hudvårdande innehåll kan användas istället för din vanliga dagcreme. En annan bra sak som minskar risken för att bli solbränd är att hänga under parasoll när solen är som starkast mitt på dagen. Håll gärna koll på UV-index, då kan du snabbt ta reda på hur stark solens strålning är för tillfället. Högre index är lika med lättare att bli solbränd.

Varför får man soleksem?

Man vet faktiskt inte helt säkert varför vissa får soleksem eller solallergi men en stark teori är att man är allergisk mot UVA-strålarna. Kroppens immunförsvar reagerar och skapar en inflammation i huden. Det är inte farligt men såklart inte heller speciellt kul då det både svider och kliar intensivt. Ett sätt att undvika att få soleksem är att alltid vänja huden sakta när den inte varit utsatt för sol under en lång period, t ex på våren eller om ni sticker iväg till ett soligt land mitt i vinter. Då är det extra viktigt med ett mycket högt solskydd. Välj gärna ett med lugnande ingredienser. Precis det har alla produkter i vår solskyddserie.


Frisk och fräsch sommarhy!

På sommaren har min hy oftast helt andra behov än under vintern. Massor med fukt och kanske lite mindre fett i hudvården brukar vara en bra tumregel. Ett tips som jag fick av en kunnig hudvårdsterapeut är att ju varmare och soligare dagar desto lättare hudvårdsprodukter och högre solskydd!

Här kommer mina bästa sommarprodukter för en riktigt pigg, fräsch och återfuktad sommarhy.

  1. På morgonen tvättar jag alltid av ansiktet med min cleansing facial wash för en bra start.
  2. Klappar in vitamin c 10 booster för att ge energi till hyn och boosta den med antioxidanter.
  3. Mättar huden med mitt fuktgivande moisturising serum och följer på dagen upp med hydrating sun protection spf 50 face. Ett solskydd med hudvårdande egenskaper som lätt går in i huden är ett måste för en frisk och fräsch hy.
  4. Om du inte ska använda ett solskydd under dagen så satsa på en riktig fuktbomb och smörj in ordentligt med moisturising intense cream eller om du har lite fetare hy, vår moisturising cream gel som har massor med fukt men mindre fett.
  5. Återfukta när du vill under dagen med hjälp av vår ansiktsmist moisturising facial mist som dessutom är underbart skön att ha i kylen för den där extra svalkande känslan.
  6. På kvällen rengör jag gärna ansiktet med melting cleansing balm. Den här oljebaserade rengöringen är skonsam och eftersom den sköljs av efter en massage så gör den huden len, mjuk, ren och återfuktad.
  7. Vill du sedan låta huden återhämta sig ordentligt under natten så satsa på en reparerande nattmask. Repairing overnight mask med lugnande havreolja, massor av fukt, peptider och algextrakt verkar under hela natten. Använd den gärna i kombination med ett par timmars sömn också.