Pigmentfläckar – hur förebygger man och hur får man bort dem?

Har du börjat få bruna fläckar på huden? Pigmentfläckar är något de flesta får, några mer andra mindre. Vi förklarar varför de uppstår och guidar till bästa tipsen för att få bort dem.

Vad är pigmentfläckar?

Kärt barn har många namn, så också pigmentfläckar. De kallas allt från hyperpigmentering till solfläckar, gravidmask, melasma och åldersfläckar. Det senare kommer av att pigmentfläckar ofta blir fler och mörkare med åren. Det kan finnas olika bakomliggande orsak men gemensamt är att de alltid består av kroppens eget pigment. Vanligast är att de dyker upp i ansiktet, på handryggen och i dekolletaget.

Varför får man pigmentfläckar?

Melanin är namnet på pigmentet som ger huden färg och fungerar som kroppens naturliga solskydd. Det tillverkas av melanocyter i överhuden och börjar sedan sin resa uppåt till hudytan. Fläckar blir det när kroppen producerar mer melanin än vad som behövs vilket leder till att pigmenten klumpar ihop sig. Överproduktion kan bero på allt från för mycket sol till en inflammation i huden, s k postinflammatorisk hyperpigmentering som t ex är vanligt i samband med acne. Du kan även få pigmentfläckar av hormoner, t ex under graviditet.

Kan jag få bort mina pigmentfläckar?

Vissa försvinner av sig själva men de flesta behöver man hjälpa på traven. Du blir dock inte av med en fläck på en vecka, det krävs lite tålamod. Med rätt produkter i din hudvårdsrutin är det ändå fullt möjligt att dämpa pigmenteringar, jämna ut hudtonen och göra den klarare och fräschare. Det fina är att redan en liten förbättring gör stor skillnad för helheten.

Förebygg pigmentfläckar!

Bästa försäkring mot pigmentfläckar är solskydd. Det är också viktigt om du fått bort fläckar. Huden har ett otroligt minne och pigmentfläckar kommer tillbaka blixtsnabbt om du slarvar i solen. På sommaren är det därför en god idé att kombinera solkräm med solhatt eller keps och undvika solen när den är som starkast. Behagligt och högt solskydd är hydrating sun protection som finns med Spf 30 och Spf 50. Båda ger en extra dos fukt och doftar ljuvligt.

Vad är bäst hudvårdsrutin mot pigmentfläckar?

En viktig nyckel är exfoliering. Med peeling får du bort döda hudceller och får fart på cellförnyelsen. Det snabbar på processen. Något annat alla borde ha i rutinen är C-vitamin och Niacinamid. De är bevisat effektiva när det gäller att dämpa pigmentfläckar och ge klarare hudton men har även andra fina egenskaper på t ex struktur och kollagenproduktion. C-vitamin finns i vitamin C 10 booster som gärna används på morgonen då den innehåller antioxidanter som boostar ditt solskydd. Niacinamid finns i treatment niacinamide formula. Den kan läggas till i vilken rutin som helst och användas morgon som kväll under ansiktskräm. Till dagen är det toppen med en ansiktskräm med solskydd. Hos oss får du Spf 15 i både ageless day cream, ultimate day cream och moisturising day cream.

Är pigmentfläckar farligt?

I de allra flesta fall är de helt ofarliga. Känner du dig orolig? Googla ABCDE-metoden, ett enkelt sätt att själv kolla sina fläckar. Skulle du vara tveksam över någon fläck – kontakta en hudläkare!


Måste man använda alla produkter ur samma serie?

Många gånger får vi frågan om man måste använda alla produkter i en viss ansiktsvårdsserie som tex. vår ageless eller ultimate för att det ska ge resultat. Svaret är både ja och nej. Anledningen till att det kan vara bra att använda alla produkter ur en hudvårdsserie är att samma serie oftast innehåller specifika aktiva ingredienser som ingår i både dag- natt- serum och ögonkräm och som jobbar tillsammans, men det innebär inte att det på något sätt är farligt eller fel att kombinera olika serier eller märken. Ta t.ex. vår ageless serie. Det är en serie som vi rekommenderar som en första serie när huden börjar bli mer mogen. Just ageless serien har en unik aktiv ingrediens som heter Gatuline In-tense som är ett extrakt ur en blomma som heter Spilantes Acmella. Just den ingrediensen arbetar specifikt med att bygga upp huden och ge den näring. Vi har även en effektiv retinol i serum och nattkrämen, men i en lite lägre halt än tex. i Ultimate serien.

I vår Ultimate serie som är utvecklad med utgångspunkt i vad som faktiskt händer med huden i övergångsåldern då den blir torrare, tunnare och återhämtar sig mycket långsammare har vi valt andra aktiva ingredienser än i ageless. En unik bioaktiv ingrediens i Ultimate serien är ett extrakt från den ayurvediska örten Getania som hjälper till att bygga upp hudens tjocklek underifrån så att fina linjer och rynkor ”fylls i”. Getania ska även ha god effekt på just vertikala rynkor runt läppkonturen. Något som brukar bli mer framträdande på en mer mogen hy. Vi har också en något högre halt av retinol i Ultimate serum och nattkräm.

Så svaret på frågan är att det finns många fördelar med att använda alla produkter ur samma serie, men det är absolut helt ok att blanda mellan serierna också. Många vill kanske ha en mer aktiv ögonkräm men fortsätta med en ren fuktserie på ansiktet. Någon annan kanske vill ha en nattkräm med lite mer retinol (Ultimate ) men vill ändå fortsätta med sin favoritdagkräm från ageless serien ( ageless day cream ).

Vad man däremot alltid bör ha lite koll på om man använder produkter från olika hudvårdsmärken är den totala halten av aktiva ingredienser man faktiskt smörjer in med sig med i slutändan.  Framför allt när det gäller syror, vitamin C eller retinol. Det kan finnas en risk att det kan bli lite för mycket av det goda.


Allt du behöver veta om solskydd

Varför behöver vi använda solskydd?

För att skydda oss mot solens skadliga strålar behöver vi använda ett solskydd. Utan solskydd kan du bränna dig, få pigmenteringar, åldra huden i förtid eller i värsta fall, drabbas av hudcancer. Därför är det så oerhört viktigt att använda solskydd men också undvika att sola mitt på dagen när solen är som starkast.

Pigmenteringar från solande

När produktionen av hudens pigmentmelanin ökar på grund av till exempel stigande ålder bildas det mörka fläckar (melasma), åldersfläckar och fräknar i ansiktet, på händerna och kroppen. Ofta är det solande, ålder och genetiska faktorer som ligger bakom. För att slippa fläckarna bör du alltid använda hög solskyddsfaktor och helst en skyddande hatt.

”För egen del har min kärlek till solen börjat avslöja sig alltmer och det märker jag framför allt på att det dyker upp fler och fler mörka fläckar i ansiktet, på halsen och i dekolletaget. Om jag ska vara efterklok borde jag helt enkelt inte ha solat så mycket när jag var yngre och såklart använt solskydd.” – Emma

Hudcancer ökar i Sverige

Den största riskfaktorn för malignt melanom och övrig hudcancer är ultraviolett (UV) strålning, främst från solen. Antalet fall av hudcancer i Sverige har ökat med närmare 60% de senaste 10 åren. Något som är viktigt att tänka på är att det inte bara är aktivt solbadande som skadar huden, utan att också använda solskydd i form av kläder och SPF när man exempelvis arbetar i trädgården eller tar en promenad.

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/press/nyheter/2021/nara-60-procentig-okning-av-hudcancer-i-sverige/

Hur ofta och hur mycket solskydd behövs?

Använd rikligt med solkräm och se gärna till att återapplicera solskydd under dagen. Man brukar säga att en halv tesked solskydd behövs för ansiktet, om det känns kladdigt går det bra att applicera i två omgångar.

Solskydd och hudvårdsrutinen

För att så enkelt som möjligt få in solskydd i hudvårdsrutinen kan man använda en dagkräm med solskydd som kanske passar till en dag då man inte ska vistas i solen för mycket. Om du vet om att du ska vara ute så satsa på våra återfuktande solskydd för ansiktet med spf 30 eller spf 50. Emma S. hydrating sun protection är lätta att applicera och går smidigt in i huden och det går jättebra att lägga en make-up över. Glöm inte heller att rengöra ansiktet ordentligt på kvällen, helst dubbelrengöring, för att få bort smuts, svett och solskydd.

Vad är det bästa solskyddet?

Det bästa solskyddet är det man faktiskt använder. Se till att hitta ett du gillar och alltid har ett i väskan så att du kan fylla på under dagen.