Emmas stora Booster-guide

Hur ska Emma S. olika boosters användas? Kan de kombineras med varandra och i vilken ordning? Här kommer en personlig guide från Emma där hon berättar hur hon använder dem i sin hudvårdsrutin.

Det är inte alltid lätt att veta hur, när och på vilket sätt hudvårdsprodukter ska användas, och med nya aktiva ingredienser som Retinol och Vitamin C dyker det upp många frågor. När, var och hur ska våra nya boosters användas? I vilken ordning och när i hudvårdsrutinen kommer de in och hur ofta? Svaret är att det beror lite på….

Jag tänkte börja med lite viktig information generellt när det kommer till just aktiva ingredienser som Vitamin C och Retinol i hudvårdsprodukter. Det kan vara bra att ha lite koll på den totala mängden du använder vid samma tidpunkt. Om du t.ex. använder Emma S. vitamin C 10 booster med en halt av 10 % Vitamin C tillsammans med någon annan C-vitaminprodukt med en hög halt Vitamin C, kan det bli för mycket av det goda och samma sak gäller för Retinol. I vår retinol facial oil använder vi 0.3 % Retinoate. Detta är en mycket säker och effektiv halt vilken går bra att kombinera med andra Emma S. produkter som också innehåller Retinol (ageless serum, ageless night cream, ultimate serum och ultimate night cream). Om du använder ytterligare retinolprodukter kan det däremot bli för hög halt av den effektiva ingrediensen. Därför är det bra att helt enkelt ha lite koll på den totala mängden aktiva ingredienser som produkterna innehåller och se till att inte överdosera.

Något annat som är bra att veta är att du inte behöver ha exakt samma hudvårdsrutin alla kvällar och morgnar, utan det är okej att variera sin hudvård utifrån vad man vill få bukt med eller hur mycket tid man har. Kanske vill du som jag använda vitamin C 10 booster på morgonen och retinol facial oil på kvällen. Eller så vill du köra en C-vitaminkur under en period och använda det både morgon och kväll, eller varför inte en retinolkur där du använder retinololja både morgon och kväll.

Här kommer lite mer information.

Retinol facial oil – en riktig kvällskompis

Retinol är en ingrediens som kan användas både morgon och kväll, men då Retinol (Vitamin A) bryts ner i solen rekommenderar vi att vår retinol facial oil används på kvällen. Om du använder retinol facial oil under dagen så se till att inte vistas i solen och använd alltid solskydd. Vår retinololja innehåller även 2 % Vitamin C så därför behöver du inte kombinera den med vår vitamin C 10 booster, utan använd dem helst vid olika tillfällen.

Retinol facial oil kan användas på kvällen som ett första steg i din hudvårdsrutin och går utmärkt att kombinera med vår treatment niacinamide formula. Applicera då först Niacinamid gel, sedan retinol facial oil och avsluta med din favoritögonkräm. Om du även vill använda din vanliga nattkräm kan du applicera den efter retinolojan. Eftersom oljan är lätt i konsistensen och smidigt tränger ner i huden, går det jättebra att använda nattkrämen efter oljan. Jag känner mig alltid rejält återfuktad och mjuk med den här rutinen.

En av mina favoritkombinationer är att efter retinol facial oil applicera ett tjockt lager med repairing overnight mask som får jobba tillsammans med oljan hela natten. Den här kombinationen kör jag 2-3 kvällar i veckan och jag ser verkligen skillnad.

Vitamin C 10 booster  – en perfekt start på morgonen

Vår vitamin C 10 booster innehåller 10 % Vitamin C vilket är en mycket effektiv och säker halt som verkligen fräschar upp huden och motverkar pigmenteringar. Jag använder vitamin C 10 booster som ett första steg i min hudvårdsrutin på morgonen då den har en lätt formulering som klappas in i huden. Klappa gärna lite extra på de mörka ringarna under ögonen, men undvik att få produkten i ögonen. Vill du kombinera den med Niacinamid så rekommenderar vi att du lägger vitamin C 10 booster först och följer upp med Niacinamid i steg två.

Calming serum – när huden behöver lite lugn och ro

Om du har valt vårt calming serum så har du kanske valt det för att du har en torr, känslig och reaktiv hy. Är din hy väldigt irriterad kan det vara bra att endast använda calming serum som ensam booster både morgon och kväll tillsammans med treatment niacinamide formula och den hudvårdsserie som passar din hudtyp.

Botanical glow oil – funkar med alla och piggar upp de flesta

Den här underbara ansiktsoljan med flera botaniska oljor använder jag på många olika sätt. Oftast masserar jag in den som ett sista steg i min hudvårdsrutin på morgonen för att få till en härlig hudton innan jag lägger min makeup. Den kan också användas helt ensam om man inte vill använda några andra produkter. Viktigt då är att komma ihåg att den inte innehåller något solskydd, så ska du vara ute i solen kan det vara bra att addera solskydd. Oljan blir också jättefin om man under dagen vill addera lite lyster och glow över sin makeup. Botanical glow oil kan kombineras med alla andra boosters utan problem.

Emmas morgonrutin med boosters

 • Tvättar av ansiktet med cleansing facial wash.
 • Klappar in vitamin C 10 booster över ansikte och hals (lite extra på de mörka ringarna under ögonen).
 • Om jag hinner så smörjer jag ett tunt lager av treatment niacinamide formula.
 • Följer upp som vanligt med serum, dagkräm med spf och ögonkräm.
 • För lite extra lyster klappar jag i ett sista steg in min botanical glow oil (OBS! Botanical glow oil kan också klappas in över makeup för lite extra piff).
 • Sminkar mig.

Kom ihåg att du kan välja att hoppa över dina boosters vissa dagar och bara köra din vanliga hudvårdsrutin. Ibland kanske vi inte hinner eller orkar alla steg och då blir det bara en dagkräm och inget mer.

Morgonrutin utan boosters

 • Tvättar av ansiktet med cleansing facial wash.
 • Smörjer in ett tunt lager av treatment niacinamide formula.
 • Följer upp med serum, ögonkräm och dagkräm med spf.
 • Sminkar mig.

Emmas kvällsrutin med boosters

 • Jag slarvar aldrig med rengöringen och beroende på hur mycket smink jag har så ser jag oavsett till att ta bort allt så att huden blir riktigt ren.
 • Applicerar retinol facial oil över ansikte och hals i ett första steg och klappar även in oljan kring ögonen mot kråksparkarna.
 • Följer upp med ögonkräm, ett tjockt lager med repairing overnight mask och sedan ett par timmars sömn.

Kvällsrutin utan boosters

 • Rengör huden som vanligt.
 • Smörjer in ett tunt lager med treatment niacinamide formula.
 • Följer upp med serum, ögonkräm, nattkräm och lite sömn.

Sant eller falskt? Vanliga myter om hudvård

Du behöver bara googla ett hudvårdsproblem för att på någon sekund sköljas över av en hel massa information och råd. En del stämmer men på sociala medier sprids också många myter snabbt. Så vad är egentligen sanningen? Kan man få mindre porer av kallt vatten och är det farligt för huden att använda retinol dagtid? Här gör vi upp med några av de vanligaste myterna när det kommer till huden och hudvård.

Myt: Du får mer återfuktad hy av att dricka mycket vatten.

Det finns ingen forskning som visar på att just huden skulle må bättre och bli bättre återfuktad av att du fyller på med vatten från insidan. Det är bra för att det återfuktar kroppen generellt men inte specifikt för just huden. Där är andra faktorer som är mer effektiva, t ex att använda en mild rengöring, undvika produkter med alkohol, se till att din ansiktscreme fyller på med välkända fuktmagneter och dra ner på vattentemperaturen när du står i duschen.

Myt: Huden blir solkänslig om du använder retinol

Din hud blir inte känsligare av retinol. Däremot är själva ingrediensen känslig för solljus, den bryts ner snabbare av UV-ljus. Det är därför förpackningarna i de allra flesta fall inte är transparenta. Går du inte ut direkt efter applicering kommer dock retinolet redan ha tagits upp av huden och påverkas därför inte. Tänk däremot på att det alltid är viktigt att skydda din hud med solskydd när du vistas i solen.

Myt: Naturliga och ekologiska produkter är alltid bättre för din hy

Nej. Bra hudvård handlar om en kombination av ingredienser som är både effektiva och säkra. Det finns naturliga ingredienser som är bra men det kan likaväl vara sådana som är skapade i ett laboratorium. Vad som passar dig beror på vad din hud behöver. Värt att notera är att även syntetiska ingredienser kan vara hållbara och ett bra alternativ för miljön.

Myt: En fet hy kan inte använda hudolja.

Alla hudtyper kan må bra av en olja, det gäller bara att hitta den som passar dig. Rätt olja kan till och med hjälpa dig att få bättre balans i en problemhy, t ex Retinol Facial Oil.

Myt: Du ska bara använda produkter från samma serie eller märke.

Det stämmer inte riktigt. Du kan blanda som du känner förutom om du använder produkter med syror. Då är det bra att hålla sig till ett och samma märke. Anledningen är att olika syror har olika effekt och är olika starka. De kan påverkas både positivt och negativt beroende på vilka andra syror som finns i rutinen.

Myt: Kallt vatten stänger porer, medan varmt vatten öppnar upp porerna.

Nja. Porstorleken regleras inte av olika temperaturer. Däremot kan varmt vatten få huden att svullna vilket gör att porerna ser mer öppna ut. Det kan också mjuka upp huden så att du får bort smuts och sebum lättare. Var dock noga med att inte använda för varmt vatten då det kan göra huden både torr och irriterad. Kallt vatten då? Samma där. Men det finns en liten muskel vid hårsäcken som dras ihop av kyla och då kan öppningen på poren tillfälligt se mindre ut. Det är dock ingen bestående effekt.

Myt: Dyra produkter är alltid bättre.

Det går inte att generalisera på det sättet eftersom det finns lyxprodukter där förpackningen kostar mer än innehållet och dyra produkter som erbjuder det senaste gällande forskning och teknologi. Det viktiga är trots allt vilka ingredienser man valt i vilken koncentration och kombination. Välj märken som är transparenta med hur de jobbar och vad de använder.

Tips från Emma!

Jag har själv gått på en hel del myter genom åren, som till exempel när jag var yngre och försökte torka ut finnar med hjälp av tandkräm eller genom att använda staka, uttorkande produkter. Big no no! Mitt tips om du vill veta vad som stämmer eller inte är att söka information hos etablerade experter. En duktig tjej på som har både insta, blogg och youtube är ”Labmuffin” som verkligen går igenom och dissekerar myter.