Träning är toppen för din hy!

Att träning och rörelse är bra för både kropp och knopp vet nog de flesta vid det här laget, men visste du att träningen också påverkar din hy positivt på flera olika sätt?

Spänstigare hy.

När du tränar slår ditt hjärta snabbare, blodcirkulationen i kroppen ökar och dina blodkärl expanderar för att kunna ge dina muskler tillräckligt med syre. I blodet finns det både syre och näringsämnen som då även transporteras till dina hudceller vilket stimulerar både produktionen av kollagen och cellförnyelsen. [1] Kollagen är ett protein som finns i huden och bl.a. bidrar till att huden blir spänstigare och fylligare.[2]

Mer lyster i huden.

Du kanske någon gång har upplevt att du fått mer lyster i huden eller ett s.k. ”post-workout-glow” direkt efter ett träningspass? Den här effekten kommer ju eftersom  blodcirkulationen ökar när du tränar, men lystern är troligtvis en blandning mellan en  ”post-sweat” effekt och frisläppning av en hel del härliga endorfiner. Det sägs att den här direkteffekten håller i sig i några timmar efter ett bra träningspass..[3]

Träning motverkar stress.

Träning är också känt för att dra ner dina stressnivåer och vara positivt för ditt allmänna välmående. Det har ingenting med huden direkt att göra, men en stressad livssituation brukar tyvärr leda till att vi sover för lite, blir trötta och skaffar oss sämre matvanor. Inget som är särskilt bra för huden i längden [4]

Vad gäller huden när du tränar så kan du enkelt undvika att få problem med huden genom att tänka på följande:

Skippa makeup och feta krämer om du kan.

Speciellt om du planerar att träna hårt eller köra ett riktigt svettigt pass. Har du väldigt mycket makeup eller en fet ansiktskräm innan passet så tränger svetten helt enkelt inte ut lika enkelt vilket kan leda till tråkiga blemmor och tilltäppta porer.

Tvätta alltid av ansiktet efter träning.

Detta gäller både om du haft en lättare makeup innan passet eller gått osminkad. När du tränar är det nästan oundvikligt att svett och bakterier hamnar i ansiktet och de vill du få bort så snart som möjligt. En mild rengöring som en löddrande ansiktstvål eller ett ansiktsvatten är perfekt att ha i träningsväskan. Fyll gärna på med ett lätt fuktgivare efter för att undvika uttorkning.

Skydda dig med spf.

Många är duktiga med att smörja in sig om de ska sitta ute i solen en timme, men många glömmer att ett träningspass eller en löprunda utomhus exponerar dig för lika mycket sol. Se till att använda en dagkräm med minst spf15, och komplettera gärna med en keps eller ännu högre skydd om du ska träna rakt i solen.

 

[1] https://www.huffpost.com/entry/how-exercise-affects-your-skin_l_60119115c5b6c5586aa5bdd4, [2] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/exercise, [3] https://www.insider.com/how-does-working-out-impact-your-skin-good-bad-ways-2019-6 , [4] https://www.insider.com/how-does-working-out-impact-your-skin-good-bad-ways-2019-6


Emmas effektiva tabata-pass som du kan göra hemma

Jag tycker att tabata är ett jättebra träningsverktyg och har en app som hjälper mig med tidtagningen. Det finns flera olika du kan ladda ner för att underlätta träningen.

Tabata är en träningsmodell med en serie av åtta intervaller om totalt 4 minuter, det innebär att man tränar 20 sekunder med max ansträngning följt av 10 sekunders vila. Ett bra sätt är att köra ”super-sets” där man varierar två olika övningar.  Man kör 1 set och sen vilar man 1-2  minuter innan nästa. Jag lovar dig att du kommer bli svettig.

Super sets

Set 1 – 4 minuter

Burpees 4×20 sekunder
Armhävningar 4×20 sekunder

Set 2 – 4 minuter

4 rundor:
Jumping jacks 4×20 sekunder
Djupa knäböj (gärna med liten vikt) 2×20 sekunder

Set 3 – 4 minuter

4 rundor:
Planka med axeltouch 4×20 sekunder
Utfallssteg (gärna med liten vikt) 4×20 sekunder

Set 4 – 4 minuter

4 rundor:
Fällkniven eller sit-ups 4×20 sekunder
Mountain climbers 4×20 sekunder

Avsluta med att stå i plankan så länge du orkar!

 


Kickstarta huden till våren

Missade du vår live-kväll med Emma och Amandas bästa beautytips för att kickstarta våren? Här kommer alla tips.

Vårstäda huden

Vi kickstartar den nya säsongen med en ordentlig vårstädning av huden. Treatment enzyme peel gör verkligen jobbet och tar bort döda hudceller och fnas. Passa på att exfoliera med syror innan den starka solen tittar fram på riktigt, men glöm inte att använda solskydd under dagen. Vill du kan du fortsätta använda dina syror året om, men välj då gärna ett högre solskydd och undvik att visas i solen mitt på dagen. En djuprengörande mask som passar året runt är purifying mud mask, som ”dammsuger upp” smuts och orenheter från porerna och ger hyn vacker lyster.

Amanda tipsar: Om man som jag, tycker om att fuska fram lite färg i ansiktet under våren, så är det toppen att först exfoliera hyn innan man applicerar sin brun utan sol. Resultatet blir jämnt och håller längre.

Minska synligheten av porerna

På våren kan det kännas som att porerna syns ännu mer, precis innan man får lite färg i ansiktet. Då är ingrediensen Niacinamid (Vitamin B3) din bästa vän. Den minimerar synligheten av porer samtidigt som den jämnar ut hudtonen och ger dig en klarare och fräschare hy.

Emma tipsar: Jag använder treatment niacinamide formula hela sommaren, både morgon och kväll. Den reglerar hudens sebumhalt och min blandhy som brukar vara lite sämre på sommaren har håller sig i schack med hjälp av Niacinamiden.

Boosta huden med fukt (och glöm inte spf!)

Med ny säsong och väderomväxlingar är det lätt hänt att huden hamnar i obalans. Även om den kalla och torra luften är borta så kan hyn ändå kännas torr och grå, så fyll gärna på med massor av fukt. Ett skönt serum anpassat efter din hudtyp och en dagkräm som återfuktar med hjälp av fukt eller fett beroende på din hudtyp. Använd gärna en dagkräm med spf för att skydda huden mot solen.

Ge kroppen lite extra omvårdnad

Helt plötsligt är månaderna med stora varma kläder över och suget efter bara ben kickar in. Då kan det vara skönt att torrborsta kroppen för att få fart på blodcirkulation och sedan klappa in huden med en mjukgörande body oil. För att välkomna våren ytterligare kan man också byta parfym, från vinterns lite tyngre dofter till en lättare med toppnoter som frisk Rosépeppar  och Bergamott.

Amanda tipsar: Gör en miljövänlig och enkel body skrubb själv genom att blanda din favorit body wash med vanligt strösocker. Sockret exfolierar kroppen på ett skonsamt sätt och du blir alldeles len efteråt.

Dags för lite färg

Pigga upp med ett färgglatt nagellack i korallrött, en av våra favoritfärger är ”Essie – Meet me at sunset”. Passa på att ge ansiktet lite färg också med ett fint läppstift och lite bronzing puder över kindbenen.

Emma tipsar: När våren och solen är framme brukar jag alltid sminka mig i dagsljus för att få ett så naturligt resultat som möjligt. Det är lätt hänt att man tar för mycket i ljuset av badrumslamporna.

Se hela liven med Emma och Amanda här.